Με σύνθημα «Together We Can» πέντε σχολεία από Κύπρο (Γ’ Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου), Πορτογαλία, Πολωνία, Ισπανία και Ιταλία ενώνουν δυνάμεις και μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ KA2, που έχει θέσει ως φιλόδοξο στόχο την κοινωνική ένταξη και την εξάλειψη των διακρίσεων και των προκαταλήψεων στην κοινωνία και ειδικότερα στην εκπαίδευση. Στόχος, που εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί με τη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών όσον αφορά στην αποδοχή, στην κριτική σκέψη και στη συνεργασία. Το πρόγραμμα αφορά τη διετία 2019-2021 και στο πλαίσιο αυτού προβλέπεται η κινητικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών στα συνεργαζόμενα σχολεία του εξωτερικού.
 
Αναλυτικά, οι στόχοι του προγράμματος είναι:
 
α) η απόκτηση από μέρους των παιδιών δεξιοτήτων και ικανοτήτων που θα τους επιτρέψουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα και να αναγνωρίζουν τη σημασία της,
β) η ανάπτυξη ενσυναίσθησης για την αντιμετώπιση προβλημάτων κοινωνικής ένταξης σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο,
γ) η γνωριμία με την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και η εκτίμηση της αξίας της,
δ) η βελτίωση της ικανότητας επικοινωνίας σε ξένη γλώσσα, ιδιαίτερα στην αγγλική και
ε) η χρήση νέων τεχνολογιών
 
Κινητικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών
 
Στο πλαίσιο της προσπάθειας επίτευξης των στόχων του προγράμματος προβλέπεται η κινητικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών στα συνεργαζόμενα σχολεία του εξωτερικού.
 
Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία από τις 19-23 Νοεμβρίου 2018 και η δεύτερη στην Πολωνία από τις 18-22 Μαρτίου 2019. Η τρίτη συνάντηση για τη σχολική χρονιά 2019-2020 πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο από τις 13-17 Μαΐου 2019. Κατά τη διάρκεια της επόμενης σχολικής χρονιάς, 2019-2020, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στα συνεργαζόμενα σχολεία της Ισπανίας και της Ιταλίας.
 
Στις συναντήσεις αυτές συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές από τα συνεργαζόμενα σχολεία και τα παιδιά φιλοξενούνται από οικογένειες μαθητών/τριών του σχολείου που διοργανώνει τη συνάντηση, συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες που προγραμματίζει το σχολείο φιλοξενίας.
 
Το κάθε σχολείο έχει αναλάβει και μια υποενότητα της θεματικής «Κοινωνική Ένταξη», για την οποία οργανώνει σχετικές δραστηριότητες για τους μαθητές. Οι συγκεκριμένες υποενότητες είναι:
 
• Πορτογαλία: Διαπολιτισμικότητα
• Πολωνία: Αλληλεγγύη
• Κύπρος: Κοινωνικές και Οικονομικές Διακρίσεις
• Ισπανία: Ισότητα των Φύλων
• Ιταλία: Μετανάστες και Πρόσφυγες
 
Πορτογαλία, 19-23 Νοεμβρίου 2018
 
Στη συνάντηση της Πορτογαλίας το Γ’ Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου εκπροσωπήθηκε από δύο εκπαιδευτικούς και έξι μαθητές. Η κάθε ομάδα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στους υπόλοιπους συμμετέχοντες εργασίες σχετικά με τη χώρα, την πόλη και το σχολείο της. Μέρος των παρουσιάσεων ήταν αφιερωμένες στα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της κάθε χώρας.
 
Οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήρι με θέμα «Building Portuguese symbols and monuments». Στο εργαστήρι τα παιδιά έφτιαξαν σύμβολα και μνημεία της Πορτογαλίας με μακαρόνια και πλαστελίνη. Ταυτόχρονα, οι δάσκαλοι από τις πέντε χώρες παρακολούθησαν σεμινάριο για τη χρήση του eTwinning. Στη συνάντηση αυτή έγινε και η επιλογή του λογότυπου του έργου κατόπιν διαγωνισμού ανάμεσα στα παιδιά των πέντε σχολείων.
 

Επιπλέον, το σχολείο διοργάνωσε γιορτή για όλες τις φιλοξενούμενες χώρες, τους μαθητές και τους γονείς των μαθητών του σχολείου (St. Martin’s Fair). Στη γιορτή αυτή οι μαθητές παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, παιχνίδια και τραγούδια από τη χώρα τους, φορώντας παραδοσιακές στολές. Ταυτόχρονα, στο χώρο του σχολείου, μαθητές και γονείς λειτουργούσαν περίπτερα που πουλούσαν παραδοσιακά φαγητά και γλυκά της Πορτογαλίας. Στο τέλος της γιορτής προσφέρθηκαν σε όλους τους φιλοξενούμενους παραδοσιακή σούπα και κάστανα.
 
Πέραν των δραστηριοτήτων που οργανώθηκαν στο σχολείο, το πρόγραμμα ήταν πλούσιο σε δραστηριότητες για γνωριμία με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κουλτούρα της περιοχής. Μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης και συνάντηση με τον Δήμαρχο, επίσκεψη και ξενάγηση στο Πόρτο, καθώς και κρουαζιέρα στο ποτάμι Douro, επίσκεψη σε εργοστάσιο παρασκευής παραδοσιακών μπισκότων και επίσκεψη σε έκθεση με θέμα την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά.
 
Πολωνία, 18-22 Μαρτίου 2019
 
Στη συνάντηση της Πολωνίας το Γ’ Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου εκπροσωπήθηκε από δύο εκπαιδευτικούς και επτά μαθητές. Το κάθε σχολείο παρουσίασε τις εργασίες που ετοίμασε σε σχέση με το θέμα «Αλληλεγγύη». Συγκεκριμένα, τα παιδιά ετοίμασαν συνεντεύξεις με άτομα που εμπλέκονται σε συνδέσμους εθελοντών που έχουν ως σκοπό τη βοήθεια σε συνανθρώπους μας. Τα παιδιά του Γ’ Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου παρουσίασαν συνέντευξη που πήραν από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο, Μια Ευχή», Γιώργο Πενηνταέξ και από έναν γονέα του σχολείου, τον Σταύρο Αροδίτη. Επίσης, οι μαθητές έκαναν έρευνα σχετικά με τους εθελοντικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και συνέλεξαν σχετικά στατιστικά στοιχεία. Επιπρόσθετα, διεξήχθη έρευνα ανάμεσα στους γονείς του σχολείου με θέμα τη συμμετοχή τους σε εθελοντικές δραστηριότητες, είτε οργανωμένες από κάποιο οργανισμό, είτε από μόνοι τους. Το συμπέρασμα από την πιο πάνω έρευνα είναι πως η πλειοψηφία των γονιών αν και θα επιθυμούσε την εμπλοκή της σε σχετικές εθελοντικές δραστηριότητες, εντούτοις εμποδίζεται να το πράξει λόγω έλλειψης χρόνου.

Το εκπαιδευτικό μέρος της επίσκεψης περιελάμβανε επίσης εργαστήρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί ασχολήθηκαν με το eTwinning, ενώ οι μαθητές ζωγράφισαν φανέλες και έγραψαν συνθήματα για την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια.

Με σκοπό τη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο Κρακοβίας, το Underground Museum και το Wieliczka Salt Mine.
 
Κύπρος, 13-17 Μαΐου 2019
 
Τη βδομάδα 13-17 Μαΐου το Γ’ Δημοτικό Σχολείου Ιδαλίου είχε τη χαρά να φιλοξενήσει στην Κύπρο δέκα εκπαιδευτικούς και 25 μαθητές από τα συνεργαζόμενα σχολεία. Το θέμα της συνάντησης ήταν οι «Κοινωνικές και Οικονομικές Διακρίσεις» και στο πλαίσιο αυτής πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Την πρώτη ημέρα οι μαθητές παρουσίασαν εργασίες σχετικά με το σχολείο, την πόλη και τη χώρα τους. Στη συνέχεια, οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ασχολήθηκαν με εργαστήρια Μουσικής και Τέχνης. Στη Μουσική τα παιδιά δημιούργησαν ένα κοινό τραγούδι με βάση ένα τετράστιχο στα αγγλικά και στη γλώσσα της κάθε χώρας, το οποίο είχαν ετοιμάσει πριν την άφιξή τους. Στην Τέχνη, αφού μελέτησαν τις εργασίες που δημιούργησε το κάθε σχολείο, αποτύπωσαν τις απόψεις και τα συνθήματα σχετικά με το θέμα της συνάντησης σε βαρέλια. Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν σε κοινή συνάντηση την πολιτική του σχολείου και της χώρας τους σχετικά με την πρόληψη των κοινωνικών και οικονομικών διακρίσεων στο χώρο του σχολείου. Περαιτέρω, λειτουργοί του προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε. (Δράσεις Κοινωνικής και Σχολικής Ένταξης) παρουσίασαν τους στόχους και τις επιδιώξεις του συγκεκριμένου προγράμματος.

Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε ολοήμερη εκδρομή με στόχο τη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου. Η εκδρομή περιελάμβανε ξενάγηση σε διάφορους αρχαιολογικούς και άλλους χώρους, όπως η Χοιροκοιτία, το κάστρο Κολοσσίου, η Πέτρα του Ρωμιού, το κάστρο και ο αρχαιολογικός χώρος της Πάφου.
 
Την τρίτη ημέρα οργανώθηκαν τρία εργαστήρια στο χώρο του σχολείου, βιωματικό εργαστήρι Αγωγής Υγείας, Φυσικής Αγωγής και Τέχνης. Όλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περάσουν και από τα τρία εργαστήρια και να εργαστούν σε μικτές ομάδες πάνω σε συγκεκριμένες πτυχές του θέματος.
 
Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης ξενάγηση στο Μουσείο και στον Αρχαιολογικό Χώρο Ιδαλίου και στην παλιά Λευκωσία.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης στην Κύπρο έκλεισε η πρώτη χρονιά του προγράμματος και το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη σχολική χρονιά με τις επισκέψεις σε Ισπανία και Ιταλία.

Της Παναγιώτας Χαραλάμπους

Επιμέλεια: Γιώργος Αγκαστινιώτης