Ενθουσιασμένη από τη διαφάνεια καθώς και από το πόσο ανοικτό στην κοινωνία είναι το κυπριακό Κοινοβούλιο, δηλώνει η Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Gabriela Gueva Barron, σημειώνοντας πως ο Οργανισμός θα μάθει από την εμπειρία της Κύπρου και γιατί όχι να την εφαρμόσει και σε πολλές άλλες χώρες ανά τον κόσμο.
 
Η κ. Barron πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο και σήμερα είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ενώ αύριο θα μιλήσει ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος με την ευκαιρία της επετείου των 130 χρόνων από την ίδρυση του IPU.
 
Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Συλλούρης, με την Πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης συζήτησαν διάφορα θέματα που αφορούν αυτόν τον μεγάλο Οργανισμό των ΗΕ, ο οποίος καλύπτει όλα τα Κοινοβούλια του κόσμου, καθώς και νέες ιδέες συνεργασίας. Πρόσθεσε πως την ενημέρωσε και για τα θέματα των παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία, την συνεχή επεκτατική συμπεριφορά και πολιτική της Τουρκίας, την κατοχή την οποία βιώνει η Κύπρος και για τις νέες εξελίξεις αναφορικά με την Αμμόχωστο.
 
«Συζητήσαμε καινούριες ιδέες για την λειτουργιών Κοινοβουλίων και του IPU γενικά. Η Πρόεδρος έχει βάλει τα θεμέλια μεγάλων αλλαγών στη λειτουργία της Οργάνωσης με νέες ιδές, νέες προσεγγίσεις, κάτι το οποίο εμένα με βρίσκει απόλυτα ταυτισμένο και την στηρίζουμε», είπε.
 
Από την πλευρά της η κ. Barron αφού ευχαρίστησε για τη φιλοξενία είπε πως είναι μεγάλη τιμή για την ίδια να είναι μόλις η δεύτερη Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης που επισκέπτεται αυτή την όμορφη χώρα, όπως είπε. «Είμαι επίσης πολύ χαρούμενη που γιορτάζω εδώ την 130η επέτειο του Ιδρύματος IPU», είπε και σημείωσε πως η 30η Ιουνίου είναι μια πολύ σημαντική μέρα για το IPU γιατί εκτός από την 130ή επέτειο, συμπίπτει και με τη δεύτερη επέτειο της διεθνούς ημέρας κοινοβουλευτικών συναντήσεων.

Όπως σημείωσε, η ημέρα αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για την ΙPU, όχι μόνο για τις ίδιες τις εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά και για την καλή ευκαιρία που τους δίδεται ως Οργανισμός να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους με τις κοινωνίες, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

«Η IPU είναι ο παγκόσμιος οργανισμός για τα εθνικά κοινοβούλια και αυτό σημαίνει ότι έχουμε τεράστια ευθύνη να εκφράσουμε 46.000 κοινοβουλευτικούς σε όλο τον κόσμο προς την ίδια κατεύθυνση, να ενισχύσουμε τη δημοκρατία, να σεβαστούμε πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, να επιτύχουμε ειρήνη και να κάνουμε τον κόσμο έναν πιο ανοικτό σε όλους τους ανθρώπους», είπε.

Η κ. Barron εξέφρασε επίσης τον ενθουσιασμό της για το άνοιγμα, τη διαφάνεια, τις καινοτόμες ιδέες που έχει η ηγεσία του κυπριακού κοινοβουλίου. «Συζητήσαμε αυτές τις πρωτοβουλίες και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να βαδίζουμε ως βουλευτές, ώστε να βρίσκουμε νέες πρωτοβουλίες, νέες προσεγγίσεις για να καταστήσουμε τα θεσμικά μας όργανα πιο υπεύθυνα, πιο διαφανή και πιο διαδραστικά», είπε και τόνισε πως ιδιαίτερα σήμερα με τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και την τεχνολογία, ο μόνος τρόπος για να λαμβάνονται υπόψη οι πολίτες, είναι να τους φέρουμε στο τραπέζι.
 
«Σας ευχαριστώ πολύ για το άνοιγμα αυτής της νέας συζήτησης, η οποία πρόκειται να καταστεί μια πολύ ενδιαφέρουσα άσκηση για την IPU, που με τη σειρά της πρέπει να συνεργαστεί μαζί σας, να μάθει από την εμπειρία σας και γιατί όχι να την αναπαράγει σε όλο τον κόσμο», κατέληξε η κ. Barron.

 
Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ