Τη συμφωνία για έρευνα φυσικού αερίου και αξιοποίησή του στα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης με την εταιρία Exxon Mobil αναμένεται να υπογράψει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Ελλάδα προχωρά στην αξιοποίηση της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως και η Κύπρος στη δική της ΑΟΖ, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν μακρόπνοο σχεδιασμό, έναν σχεδιασμό που δεν είναι στο πόδι.

Επισήμανε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι «τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου, για την αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όλα αυτά δεν τα κάνουμε στο πόδι, είναι αποτέλεσμα σχεδίου χρόνων της εξωτερικής πολιτικής που αποφέρουν καρπούς, όχι από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σε ένα βάθος χρόνου και τώρα είμαστε σε θέση να γευτούμε αυτούς τους καρπούς».

Έκανε λόγο για ένα «καλά μελετημένο» σχέδιο που σχετίζεται με την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και με την αποφασιστική αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου.

«Σε αυτό δεν θα μας σταματήσει κανείς και μπορούμε να συνεχίσουμε με μεγάλη αποφασιστικότητα να ζητάμε από τους γείτονες μας να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο» σημείωσε.

Πηγή: Philenews/sputniknews.gr