H σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε αποτέλεσε ένα τέλος εποχής για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.  Για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, δεν έλαβε χώρα ούτε ένας αγώνας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παικτών στον κόσμο, του Lionel Messi και του Cristiano Ronaldo.
Η σειρά 30 αγώνων του λεγόμενου ισπανικού “El Clásico”, δηλαδή των συγκρούσεων της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης, δηλαδή των δύο πιο εύρωστων και ακριβών ποδοσφαιρικών ομάδων του πλανήτη, έληξε το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Ρονάλντο εγκατέλειψε το ισπανικό πρωτάθλημα για τη Γιουβέντους και την Ιταλία.  Επίσης, για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, ούτε ο Μέσι ούτε ο Ρονάλντο κέρδισαν το πολυπόθητο Βραβείο του Παίκτη της Χρονιάς της FIFA..
Ο Luka Modric, πρώην συμπαίκτης του Ρονάλντο στη Ρεάλ Μαδρίτης και αρχηγός της εθνικής Κροατίας, ήταν τελικώς εκείνος που χαμογέλασε την ημέρα της βράβευσης.  Η απουσία αυτής της σύγκρουσης γιγάντων, ωστόσο, δεν είχε κάποια επίπτωση ούτε στην απόδοση, ούτε και στο “πορτοφόλι” κανενός από τους δύο σούπερ σταρ.  Για δεύτερη συναπτή χρονιά, ο Messi καταλαμβάνει την πρώτη θέση ανάμεσα στους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στον κόσμο, με συνολικές απολαβές 127 εκατομμυρίων δολαρίων. Χάρη στην επέκταση του συμβολαίου που υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2017 και που τον δεσμεύει στο Camp Nou μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ο παίκτης της Μπαρτσελόνα αμείφθηκε με 92 εκατομμύρια δολάρια σε μισθούς και μπόνους προ φόρων, ποσό κατά 9,5% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι.  Μέρος αυτής της αύξησης ήρθε ως αμοιβή παροχής κινήτρων απόδοσης. Ο 32χρονος επιθετικός βρέθηκε στην κορυφή των πινάκων της La Liga, τόσο όσον αφορά στα γκολ (36), όσο και στις ασίστ, όντας για πέμπτη χρονιά πάνω από τα 35 γκολ.
Ήταν επίσης η έκτη σεζόν στην οποία σημείωσε 50 ή περισσότερα γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, εθνικές και διεθνείς. Έλαμψε επίσης στην πορεία του συλλόγου έως τους προημιτελικούς του Champions League, όντας πρώτος σκόρερ και εκεί, με 12 γκολ σε 10 ματς.  Σε μια ήδη πλούσια λίστα χορηγών, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών σημάτων Adidas, Mastercard και PepsiCo, ο Messi προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό του φέτος την εταιρεία κατασκευής ρολογιών πολυτελείας Jacob & Co. Το πρώτο ρολόι με την υπογραφή του είναι μια περιορισμένη έκδοση με τιμή εκκίνησης 28.000 δολαρίων.  Πιο πρόσφατα συνεργάστηκε με την εταιρεία χαρτοφυλακίου MGO, της οποίας επικεφαλής δημιουργικού είναι η αδελφή του Tommy Hilfiger, ο Ginny Hilfiger, προκειμένου να δημιουργηθεί μία σειρά ενδυμάτων με την υπογραφή του. Η τελευταία θα λανσαριστεί τον Ιούλιο μέσω του Messi Store, παγκόσμιου ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου.  
Ο Ρονάλντο κέρδισε 109 εκατομμύρια δολάρια για να βρεθεί στο Νο. 2 στη λίστα των πλέον καλοπληρωμένων γητευτών της στρογγυλής θεάς. Πρόκειται για μια αμελητέα αύξηση σε σχέση με την περσινή χρονιά, δεδομένου ότι οι τακτικές αποδοχές του μειώθηκαν μετά τη μετακίνησή του στη Γιουβέντους, έπειτα από εννέα χρόνια στη Ρεάλ Μαδρίτης. Το τρέχον τετραετές συμβόλαιο του περιλαμβάνει ακαθάριστο ετήσιο μισθό 64 εκατομμυρίων δολαρίων και δεν περιέχει πριμ ή κίνητρα απόδοσης, σύμφωνα με πηγές με γνώση της συμφωνίας.   
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ιταλικό φορολογικό κώδικα, το εισόδημα που προέρχεται από πηγές εντός Ιταλίας, όπως και ο μισθός που κερδίζει ο Ρονάλντο από τη Juve, φορολογείται με ανώτατο ποσοστό έως και 43%. Τα κέρδη από πηγές εκτός της χώρας αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο και υπόκεινται μόνο σε έναν ενιαίο φόρο ύψους περίπου 115.000 δολαρίων.  Αυτή η δομή έχει καλό αποτέλεσμα για τον Ρονάλντο, ο οποίος αποτελεί μια ζωντανή διαφημιστική “πινακίδα”, κερδίζοντας 44 εκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, σχεδόν εξ ολοκλήρου εκτός Ιταλίας. Εξαλείφει επίσης το χτύπημα που είχε υποστεί ο αθλητής τον περασμένο Ιανουάριο, όταν παραδέχθηκε την ενοχή του για φοροδιαφυγή στην Ισπανία για απόκρυψη εισοδήματος από δικαιώματα εμπορικής εικόνας που εισέπραξε μεταξύ 2010 και 2014 και καταδικάστηκε σε πρόστιμο ύψους 21,6 εκατομμυρίων δολαρίων.  
Ο 34χρονος Πορτογάλος ακραίος επιθετικός τα πάει καλά φυσικά και εντός γηπέδου. Σημείωσε 21 γκολ οδηγώντας τη Γιουβέντους στον όγδοο συναπτό τίτλο της στην Serie A και έτσι έγινε ο πρώτος παίκτης που έχει κατακτήσει στην καριέρα του τον τίτλο του πρωταθλητή σε Ιταλία, Ισπανία και Αγγλία.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes, αν υποτεθεί ότι διατηρεί το συμβόλαιο του με την ιταλική ομάδα και τους τρέχοντες χορηγούς και συνεταίρους (εν μέσω εν εξελίξει υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης που “τρέχει” εναντίον του σε αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο), ο Ρόναλντο αναμένεται να γίνει ο τρίτος εν ενεργεία αθλητής που θα σπάσει το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων σε έσοδα κατά τη διάρκεια της καριέρας του την επόμενη χρονιά. Ο αθλητής του γκολφ Τάιγκερ Γουντς ήταν ο πρώτος που το έκανε το 2009, ακολουθούμενος από τον Floyd Mayweather το 2017. (Ο Michael Jordan κατάφερε να ενταχθεί στην κατηγορία των δισεκατομμυριούχων ενώ είχε ήδη αποσυρθεί, κυρίως λόγω της συμφωνίας του με τη Nike).  Ο Neymar Jr. της Paris Saint-Germain κέρδισε πέρυσι 105 εκατομμύρια δολάρια, καταλαμβάνοντας έτσι την τρίτη θέση στη σχετική λίστα.  
Η μετεγγραφή του από τη Μπαρτσελόνα στο κλαμπ της γαλλικής πρωτεύουσας είναι η πλέον ακριβή στην ιστορία, με κόστος 263 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το πενταετές του συμβόλαιο με αποδοχές 350 εκατομμυρίων δολαρίων σε μισθούς και μπόνους θα τον κρατήσει κοντά στην κορυφή της λίστας τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2022.  
Εάν βέβαια το ρεπορτάζ του γαλλικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού France 2 ισχύει και το συμβόλαιό του περιλαμβάνει και ρήτρα χρηστής συμπεριφοράς, ο 27χρονος Βραζιλιάνος επιθετικός μπορεί να χάσει μέρος αυτών των χρημάτων. Τους τελευταίους τρεις μήνες, έχει βρεθεί στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου για όλους τους λάθος λόγους.  Τον Απρίλιο, η ΟΥΕΦΑ του επέβαλε ποινή τριών αγωνιστικών για την προσβολή στο Instagram των διαιτητών του αγώνα της Παρί με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο Champions League. Έτσι, θα χάσει το πρώτο μισό της φάσης των ομίλων της ερχόμενης σεζόν.  
Την ίδια εβδομάδα, κατεγράφη σε βίντεο να διαπληκτίζεται με οπαδό της ομάδας του, μετά από ήττα στο γαλλικό Κύπελλο, γεγονός που του επέφερε ποινή αποκλεισμού τριών αγωνιστικών, αυτή τη φορά από το ίδιο του το κλαμπ. Μετά από αυτό, η εθνική ομάδα της Βραζιλίας τού αφαίρεσε τον τίτλο του αρχηγού στο τουρνουά του Copa America. Στη συνέχεια, στις αρχές Ιουνίου, μια γυναίκα υπέβαλε μήνυση για βιασμό εναντίον του σε δικαστήριο της Βραζιλίας, μετά από συνάντηση που είχε μαζί του στο Παρίσι τον Μάιο (ο Neymar αρνείται τους ισχυρισμούς της).  
Αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της PSG προειδοποίησε δημοσίως τον Neymar, μέσω συνέντευξης στο France Football, ότι θέλει μόνο παίκτες “πρόθυμους να δώσουν τα πάντα για τη φανέλα”, ενώ συμπλήρωσε ότι “οι παίκτες θα πρέπει να είναι πιο υπεύθυνοι απ’ ό,τι μέχρι σήμερα”.  Δεδομένου ότι το  Forbes άρχισε να παρακολουθεί τους ποδοσφαιριστές πριν από τρεις δεκαετίες, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι τρεις πρώτοι της λίστας των πιο υψηλά αμειβόμενων ποδοσφαιριστών βρίσκονται ταυτόχρονα και στην κορυφή της γενικής λίστας των πιο καλοπληρωμένων αθλητών του κόσμου.  
Ένας λόγος γι’ αυτό είναι ότι είναι οι τρεις πιο δημοφιλείς αθλητές στον κόσμο όσον αφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παράγουν υψηλής ποιότητας αναρτήσεις με εμπορικό σκοπό για τους χορηγούς τους, γεγονός που τους αποφέρει τεράστια ποσά.  Ο Ροναλντό είναι ο πιο δημοφιλής. Τα 370 εκατομμύρια οπαδοί του στο Facebook, το Instagram και το Twitter ξεπερνούν ακόμη και τον κόσμο των σπορ και τον κάνουν έναν από τους πιο ακολουθούμενους ανθρώπους στον κόσμο. Κέρδισε 48 εκατομμύρια νέους οπαδούς μόνο κατά το περασμένο έτος, δηλαδή όγκο μεγαλύτερο από τον συνολικό αριθμό των οπαδών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και του παγκόσμιου πρωταθλητή με την εθνική Γαλλίας Paul Pogba μαζί (ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, βρίσκεται στην 4η θέση της λίστας των πλέον καλοπληρωμένων ποδοσφαιριστών, με συνολικές απολαβές στα 33 εκατομμύρια δολάρια). Κατά τη διάρκεια της τελευταίας του σεζόν με την Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ρόναλντο δημιούργησε υπεραξία 474 εκατ. δολ. για τους χορηγούς του στα social media – μια εκπληκτική απόδοση της επένδυσής τους στον ίδιο, ύψους 47 εκατομμυρίων δολαρίων – και άλλα 274 εκατομμύρια δολάρια για τον χορηγό της τότε ομάδας του, την Adidas.  
Η σεζόν που τελείωσε σηματοδότησε εξάλλου την αυγή μιας νέας εποχής. Ενώ οι αριθμοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απέχουν πολύ από τη στρατόσφαιρα των τριών κορυφαίων, ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν Kylian Mbappé (στο Νο.7, με απολαβές 30,6 εκατομμυρίων δολαρίων) παράγει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του θορύβου γύρω από το όνομά του που τον τοποθετεί σε τροχιά να τους φτάσει ή και να τους ξεπεράσει στο εγγύς μέλλον.  Ο 20χρονος νεοφερμένος, ο νεότερος της λίστας, έγινε παγκόσμια γνωστός στο περσινό Μουντιάλ, το οποίο κατέκτησε με την εθνική Γαλλίας, σκοράροντας τέσσερα γκολ σε επτά αγώνες. Στα 19 του, ήταν ο δεύτερος νεότερος παίκτης που σκόραρε σε Μουντιάλ, με πρώτο τον τότε 17χρονο Πελέ στη διοργάνωση του 1958.  
Αφού κέρδισε το βραβείο του Καλύτερου Νέου Παίκτη του Μουντιάλ, ο Mbappé επέστρεψε στο σύλλογό του και κέρδισε το βραβείο του καλύτερου παίκτη του γαλλικού πρωταθλήματος 2018-19, ενώ ήταν και ο κορυφαίος σκόρερ του. Εν τω μεταξύ, έκλεισε ήδη συμφωνίες με την Hublot (ελβετική εταιρεία κατασκευής ρολογιών), η οποία τον έκανε τον πρώτο εν ενεργεία παίκτη –  πρεσβευτή της, καθώς και με την γαλλική εταιρεία παρασκευής παιδικών τροφών Good Gout. Βρέθηκε επίσης να κάνει παρέα με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, ενώ εμφανίστηκε και στο εξώφυλλο του περιοδικού Time.
Παράλληλα, δώρισε το μπόνους 500.000 δολαρίων που κέρδισε από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε γαλλικό νοσοκομείο που διοργανώνει αθλητικές εκδηλώσεις για παιδιά με ειδικές ανάγκες.  Ο μεγαλύτερος σπόνσοράς του, η Nike, επίσης χορηγός της γαλλικής εθνικής ομάδας, σκέφτεται ήδη ενόψει όχι του επόμενου, αλλά του μεθεπόμενου Μουντιάλ, το 2026, το οποίο θα συνδιοργανωθεί από τις ΗΠΑ. Τότε ο  Mbappé θα είναι μόλις 27 ετών και ίσως να είναι ο μόνος από τη σημερινή λίστα που θα αγωνίζεται ακόμη με την εθνική του ομάδα. Ο χρόνος για να αρχίσει να τον κάνει γνωστό στην αμερικανική αγορά είναι τώρα. Η Nike προσκάλεσε την Mbappé στην έδρα της και τον συνόδευσε σε μια περιοδεία στη δυτική ακτή την περασμένη εβδομάδα, η οποία συνοδεύθηκε από συναντήσεις με τους αθλητικούς μύθους LeBron James, Steve Nash και Brandi Chastain, και κανόνισε το ντεμπούτο του στο Χόλιγουντ – Στάδιο.  “Βλέπουμε τον Kylian ως παγκόσμιο σούπερ σταρ και ασφαλώς οι Η.Π.Α. αποτελούν βασικό στοιχείο της παγκόσμιας αγοράς”, δήλωσε η Heidi Burgett, ανώτερο διευθυντικό στέλεχος παγκόσμιων επικοινωνιών της Nike.
“Πιστεύουμε σίγουρα ότι ο Kylian έχει ένα πολύ λαμπρό μέλλον με το χαρούμενο και γρήγορο στυλ ποδοσφαίρου που κομίζει, καθώς και την έντονη αίσθηση του καθήκοντος που βγάζει και έξω από το γήπεδο”.  Ο Modric, ο παίκτης που βραβεύθηκε από τη FIFA για το 2018 ως ο καλύτερος στον κόσμο, δεν βρίσκεται στη λίστα του Forbes. Ο αρχηγός της Κροατίας συμφώνησε σε νέο συμβόλαιο με την Ρεάλ Μαδρίτης τον Φεβρουάριο, που δένει στο Bernabeu μέχρι τον Ιούνιο του 2021 και θα μπορούσε να τον επανεισαγάγει στη λίστα το επόμενο έτος. Ο μισθός του μοιάζει με αυτόν του συμπαίκτη του Sergio Ramos, ο οποίος κατατάσσεται στην 19η θέση με συνολικές απολαβές 21,9 εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 19,9 δολάρια είναι μισθός και μπόνους.  
Η Nike είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της Modric. Το 2018, ο ποδοσφαιριστής παραδέχθηκε σε ισπανικό δικαστήριο φοροδιαφυγή και συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο άνω του 1,3 εκατομμυρίου δολαρίων. Χρησιμοποίησε τον ίδιο δικηγόρο με τον πρώην συμπαίκτη του, Ρονάλντο.
Οι απολαβές αφορούν την περίοδο από την 1η Ιουνίου 2018 έως την 31η Μαΐου 2019.  Ακολουθεί η λίστα των 20 πιο ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών για τη σεζόν 2018-2019.   20. Gerard Piqué  Απολαβές: 21,7 εκατ. δολ. Μεγαλύτερος Σπόνσορας: Nike Ομάδα: Μπαρτσελόνα  Ισπανός Ηλικία: 32    
19. Graziano Pelle  Απολαβές: 21,7 εκατ. δολ. Μεγαλύτερος Σπόνσορας: Nike Ομάδα: Shandong Luneng  Ιταλός Ηλίκία: 33    
18. Sergio Ramos  Απολαβές: 21,9 εκατ. δολ. Μεγαλύτερος Σπόνσορας: Nike Ομάδα: Ρεάλ Μαδρίτης  Ισπανός Ηλικία: 33    
17. James Rodriguez  Απολαβές: 22,1 εκατ. δολ. Μεγαλύτερος Σπόνσορας: Adidas, Marc Jacobs, Hublot Ομάδα: Μπάγερν Μονάχου (δανεικός από Ρεάλ Μαδρίτης έως Ιούνιο 2019) Κολομβιανός Ηλίκία: 27    
16. Thiago Silva  Απολαβές: 22,5 εκατ. δολ.  Μεγαλύτερος Σπόνσορας: Nike Ομάδα: Παρί Σεν Ζερμέν Βραζιλιάνος Ηλικία: 34    
15. Sergio Aguero  Απολαβές: 22,6 εκατ. δολ. Μεγαλύτερος Χορηγός: Puma, Pepsi Ομάδα: Μάντσεστερ Σίτι  Αργεντίνος  Ηλικία: 31    
14. Luis Suarez  Απολαβές: 23,6 εκατ. δολ.  Μεγαλύτερος Σπόνσορας: Puma Ομάδα: Μπαρτσελόνα Ουρουγουανός  Ηλικία: 32    
13. Angel Di Maria  Απολαβές: 23,7 εκατ. δολ. Μεγαλύτερος Σπόνσορας: Adidas Ομάδα: Παρί Σεν Ζερμέν Αργεντίνος Ηλικία: 31  
12. Mohamed Salah  Απολαβές: 25,1 εκατ. δολ. Μεγαλύτερος Σπόνσορας: Adidas, EA Sports, Vodafone, DHL, AlexBank Ομάδα: Λίβερπουλ  Αιγύπτιος  Ηλικία: 26  
11. Gareth Bale  Απολαβές: 27,1 εκατ. δολ. Μεγαλύτερος Σπόνσορας: Adidas, Wish Ομάδα: Ρεάλ Μαδείτης  Ουαλός  Ηλικία: 29    
10. Antoine Griezmann  Απολαβές: 27,7 εκατ. δολ. Μεγαλύτερος Σπόνσορας: Puma, Huawei Ομάδα: Ατλέτικο Μαδρίτης (έως Μάιο 2019) Γάλλος Ηλικία: 28  
9. Oscar  Απολαβές: 29 εκατ. δολ. Μεγαλύτερος Σπόνσορας: Adidas Ομάδα: Shanghai SIPG  Βραζιλιάνος  Ηλικία: 27  
8. Mesut Ozil  Απολαβές: 30,2 εκατ. δολ. Μεγαλύτερος Σπόνσορας: Adidas, Mercedes Benz, Beats by Dre Ομάδα: Άρσεναλ  Γερμανός  Ηλικία: 30  
7. Kylian Mbappé  Απολαβές: 30,6 εκατ. δολ. Μεγαλύτερος Σπόνσορας: Nike, Hublot, Good Gout Ομάδα: Παρί Σεν Ζερμέν  Γάλλος  Ηλικία: 20  
6. Alexis Sanchez  Απολαβές: 30,8 εκατ. δολ. Μεγαλύτερος Σπόνσορας: Nike Ομάδα: Μαντσεστερ Γιουνάιρεντ Χιλιανός  Ηλίκία: 30  
5. Andres Iniesta  Απολαβές: 32,5 εκατ. δολ. Μεγαλύτερος Σπόνσορας: Asics Ομάδα: Vissel Kobe  Ισπανός  Ηλικία: 35  
4. Paul Pogba  Απολαβές: 33 εκατ. δολ. Μεγαλύτερος Σπόνσορας: Adidas Ομάδα: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Γάλλος Ηλικία: 26    
3. Neymar Jr.  Απολαβές: 105 εκατ. δολ. Μεγαλύτερος Χορηγός: Nike, Red Bull, EA Sports, Mastercard, Gaga Milano, Gillette, Beats by Dre, DAZN Ομάδα: Παρί Σεν Ζερμέν Βραζιλιάνος Ηλικία: 27  
2. Cristiano Ronaldo  Απολαβές: 109 εκατ. δολ. Μεγαλύτερος Χορηγός: Nike, Herbalife, Altice, DAZN, MTG, Electronic Arts, CR7 line of denim, underwear, footwear, fragrance, hotels and gyms Ομάδα: Γιουβέντους Πορτογάλος Ηλικία: 34  
1. Lionel Messi  Απολαβές: 127 εκατ. δολ. Μεγαλύτερος Χορηγός: Adidas, Gatorade, Lays, Pepsi, Ooredoo, Mastercard, Jacobs & Co. Ομάδα: Μπαρτσελόνα  Αργεντινός  Ηλικία: 31
Της Christina Settimi  
Πηγή: Forbes