Η επιτυχία του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) είναι μονόδρομος διότι το οφείλουμε στους Κύπριους πολίτες και στους Κύπριους ασθενείς, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας πως τα όποια προβλήματα έχουν ανακύψει από την εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι διαχειρίσιμα και αντιμετωπίζονται.
 
Συνοδευόμενος από τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου και την Γενική Διευθύντρια  του Υπουργείου Χριστίνα Γιαννάκη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και στενοί του συνεργάτες επισκέφθηκαν τον Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου ενημερώθηκαν για την πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ και τις διεργασίες που αφορούν στην αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.
 
Στις δηλώσεις του, πλαισιούμενος από τον Υπουργό Υγείας, ο κ. Νεοφύτου μετέφερε την στήριξή του στις προσπάθειες της ηγεσίας του ΟΚΥΠΥ και σε όλο το προσωπικό, ιατρικό και παραϊατρικό για το έργο της αυτονόμησης, καθώς και τη στήριξή του στο ΓεΣΥ «για να έχει ο Κύπριος ασθενής τόσο το δικαίωμα της επιλογής του γιατρού της προτίμησής του όσο και πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».
 
Για την πορεία του ΓεΣΥ και της αυτονόμησης είπε πως η πορεία προχωρεί σε «ικανοποιητικό βαθμό», προσθέτοντας ότι βεβαίως και υπάρχουν κάποια προβλήματα, προβλήματα τα οποία είναι διαχειρίσιμα και αντιμετωπίζονται.

 
«Είναι μια επανάσταση στον χώρο της υγείας που χρειάζεται χρόνο και προσαρμογή», πρόσθεσε.
 
Σε ερώτηση αν το ΓΕΣυ θα πετύχει, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «είναι μονόδρομος αυτός ο στόχος γιατί το οφείλουμε στους Κύπριους πολίτες, στους Κύπριους ασθενείς».

 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Yπ.Υγείας: Υπάρχει δρόμος μέχρι την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων
 
Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Ιωάννου είπε πως η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων ξεκίνησε ουσιαστικά και πρακτικά, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ουδέποτε η αυτονόμηση ήταν προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αλλά δύο παράλληλες διαδικασίες.
 
«Έχει ήδη ξεκινήσει ήδη η αυτονόμηση ουσιαστικά και πρακτικά», είπε ο κ. Ιωάννου, παραθέτοντας τα βήματα που έγιναν προς επίτευξη του στόχου αυτού.
 
Ειδικότερα, όπως είπε, από την 1η Ιανουαρίου του 2019 έχει αποσπαστεί όλο το προσωπικό στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ) και από την 1η του χρόνου οι προσλήψεις είναι με ιδιωτικά συμβόλαια διάρκειας τριών ετών.
 
Πέραν των διευθυντικών ομάδων που έχουν ήδη προσληφθεί, πρόσθεσε, έχουμε προκηρύξει και είμαστε στη διαδικασία πρόσληψης 300 νέων θέσεων εργασίας γιατρών νοσηλευτών, φροντιστών και γραφέων, πριν τρεις βδομάδες κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για ακόμη 25 θέσεις γραφέων για καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου και των γιατρών, ενώ έχει τριπλασιαστεί το κονδύλι για εξοπλισμούς και αν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον κονδύλια θα γίνει μέσω συμπληρωματικού προϋπολογισμού.
 
«Άρα οι διαδικασίες της αυτονόμησης τρέχουν, είναι ένα τεράστιο έργο και θα πάρει αρκετό καιρό, διότι μιλούμε για μια αλλαγή εταιρικής κουλτούρας στα δημόσια νοσηλευτήρια, γίνονται πάρα πολλές ενέργειες, οι οποίες σταδιακά θα αρχίσουν να φαίνονται και στον κόσμο», πρόσθεσε.
 
Τέλος σε σχέση με την πρωτοβάθμια φροντίδα, ο κ. Ιωάννου είπε πως οι ενέργειες που αφορούν στη αυτονόμηση έγιναν από το προηγούμενο καλοκαίρι με την συμπλεγματοποίηση των κέντρων υγείας, τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας  και πολλές άλλες ενέργειες οι οποίες έχουν γίνει.
 
Πηγή: philenews/KYΠΕ