Είναι ένα από το πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Κύπρο. Οι φωτογραφίες από τις θαλασσινές σπηλιές στο Κάβο Γκρέκο ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια και συνοδεύουν αναμνήσεις χιλιάδων τουριστών.  Ωστόσο, τα συχνά ατυχήματα που συμβαίνουν με λουόμενους συν το γεγονός της διάβρωσης του βράχου που βρίσκεται πάνω από τις σπηλιές θέτουν επιτακτικά την ανάγκη το συγκεκριμένο σημείο να βγει από το κάδρο των επισκεπτών. Τουλάχιστον μέχρι να ληφθούν μέτρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, φέτος έχουν συμβεί εφτά περιστατικά (πέρσι οκτώ) όπου χρειάστηκε η επέμβαση διασωστών για λουόμενους που έπεσαν στο νερό στο συγκεκριμένο σημείο και είτε τραυματίστηκαν είτε δεν τα κατάφεραν να βγουν στην ξηρά. 

Πρόσφατα, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες μαζί με τον Δήμο Αγίας Νάπας συσκέφτηκαν για το θέμα και αποφασίστηκε το κλείσιμο της πρόσβασης του κοινού προς το συγκεκριμένο σημείο. Μέχρι, όμως, να γίνει αυτό, μόλις πριν τέσσερις ημέρες συνέβη το έβδομο για φέτος περιστατικό όταν 43χρονη βούτηξε στη θάλασσα και αισθάνθηκε πόνους στη μέση, προφανώς λόγω του ύψους από το οποίο βούτηξε γι’ αυτό και χρειάστηκε η μεταφορά της στο νοσοκομείο.

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης από το 2014 επισήμανε σε εκθέσεις του τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις θαλασσινές σπηλιές, καθώς η διάβρωση είχε προχωρήσει και εισηγείτο τη λήψη μέτρων, ωστόσο μέχρι σήμερα το μόνο που έγινε ήταν να τοποθετηθεί μια ταμπέλα, η οποία έτυχε βανδαλισμών από κάποιους ανεγκέφαλους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλείνουν οι θαλασσινές σπηλιές στο Κάβο Γκρέκο

Εναλλακτική λύση προωθεί το Τμήμα Δασών το οποίο έχει και την ευθύνη της περιοχής. Παρόλο που σε πρόσφατη σύσκεψη στις 7 Ιουνίου που συγκάλεσε το ΚΣΕΔ λόγω των συχνών κλήσεων για διάσωση ατόμων που κινδυνεύουν αποφασίστηκε να κλείσει η πρόσβαση στις θαλασσινές σπηλιές, αυτό δεν έγινε. Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ανέφερε στον «Φ» ότι το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης που παρέστη στη σύσκεψη άναψε κόκκινο για πρόσβαση του κοινού στην περιοχή λόγω των σοβαρών προβλημάτων αστάθειας της σπηλιάς. Μετά την τοποθέτηση αυτή, είπε, άλλαξαν οι σχεδιασμοί και αποφασίστηκε όπως ο Δήμος Αγ. Νάπας τοποθετήσει στην περιοχή φρουρό, που να αποτρέπει τον κόσμο να βουτά στη θάλασσα και παράλληλα το Τμήμα Δασών, εκτός από την απαγορευτική πινακίδα που υπάρχει, θα δώσει εναλλακτική λύση. Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξάνδρου, θα αποκοπεί με πέτρες η πρόσβαση προς τις σπηλιές και ταυτόχρονα παραπλεύρως του σημείου θα δημιουργηθεί νέος χώρος με μικρό πάρκινγκ, ώστε το κοινό να πηγαίνει εκεί για θέαση και να φωτογραφίζει τον χώρο, όχι όμως να βουτά στη θάλασσα. 

Πρόβλημα ευστάθειας και μηδενική ασφάλεια

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της γεωλογικής έρευνας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ευστάθειας του σπηλαίου και ως εκ τούτου είναι αναγκαία η λήψη σταθεροποιητικών μέτρων χαμηλότερου οικονομικού κόστους. Με βάση τα πιο πάνω, το Τμήμα απορρίπτει την εφαρμογή προληπτικών μέτρων και προκρίνεται η διακριτική λήψη των αναγκαίων σταθεροποιητικών μέτρων. Όπως αναφέρεται σε έκθεση του Τμήματος, οι δύο από τις τρεις περιοχές που διαχωρίστηκαν κατά την αποτύπωση κρίνονται εξαιρετικά επικίνδυνες για αποκόλληση και τελικά πτώση. Περαιτέρω, εισηγείται την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της αντοχής των πετρωμάτων της τοιχοποιίας και οροφής του σπηλαίου, ώστε να αντέξει τις φυσικές διεργασίες αποσάθρωσης και διάβρωσης τόσο σε οριζόντια όσο και σε κάθετη διάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραυματισμός 43χρονης μετά από βουτιά στο Κάβο Γκρέκο

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, το υπό μελέτη σπήλαιο είναι το μόνο προσβάσιμο από ξηράς, δεν προσφέρει καμιά ασφάλεια στους επισκέπτες και έχει μόνο οπτική επαφή με τη θάλασσα. Η οποιαδήποτε επέμβαση θ’ αλλάξει τα δεδομένα και πολύ πιθανόν αυτό που σήμερα θαυμάζει ο επισκέπτης. Μέχρι την στήριξή του το Τμήμα εισηγείται όπως απαγορευτεί η είσοδος στο σπήλαιο. 

Πυροσβεστική: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ανήκει το κομμάτι της διάσωσης προσώπων που βούτηξαν στη θάλασσα και παγιδεύτηκαν. Δεν είναι λίγες οι φορές που η Υπηρεσία κλήθηκε στην περιοχή των θαλασσινών σπηλιών για να παραλάβει τραυματίες ή άτομα που παγιδεύτηκαν και δεν μπορούσαν να βγουν στην ξηρά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διάσωση 69χρονου τραυματία μετά από πτώση στο Κάβο Γκρέκο (εικόνες)

 βοηθός διευθυντής Υπεύθυνος Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, Λεωνίδας Λεωνίδου, αναφέρει στον «Φ» ότι μέχρι και 10 φορές τον χρόνο καλείται η Υπηρεσία να ανταποκριθεί για βοήθεια του κοινού στη συγκεκριμένη περιοχή. Η Πυροσβεστική, αναφέρει, ανταποκρίνεται με διασώστες, ενώ παράλληλα μπορεί ν’ ανταποκρίνεται και η Αεροπορική Πτέρυγα της Αστυνομίας στην περίπτωση που όταν κινδυνεύει κάποιος χρειάζεται γρήγορη μεταφορά στο νοσοκομείο. Το θέμα με τις θαλασσινές σπηλιές έχει δύο όψεις: Η μια αφορά στον κίνδυνο που διατρέχει το κοινό και η άλλη στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους διασώστες. Εμάς ως Πυροσβεστική, προσθέτει ο κ. Λεωνίδου, μας ανησυχεί ότι ο βράχος ολόκληρος έχει κριθεί επικίνδυνος για κατάρρευση. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να καταρρεύσει ο βράχος με επιπτώσεις στους ανθρώπους που σπεύδουν να βοηθήσουν. Ως Υπηρεσία κάνουμε διαβήματα για να ληφθούν μέτρα, έγιναν συσκέψεις, λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις, ώστε να απαγορευτεί η προσέγγιση του κοινού στην περιοχή, αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα. 

Η τελευταία ενημέρωση που έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία από το Τμήμα Δασών είναι πως εκπονείται μελέτη για την κατασκευή κάποιων έργων, ώστε να αποκοπεί η προσέγγιση του κοινού στην περιοχή. Ο κ. Λεωνίδου σημειώνει ότι στο συγκεκριμένο σημείο προσεγγίζουν μέχρι και λεωφορεία ή οχήματα με σκοπό οι τουρίστες να φωτογραφίζουν το τοπίο, με τους κινδύνους να αυξάνονται αν συμβεί κάποιο κακό. «Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για να μην θρηνήσουμε θύματα. Ολόκληρος ο βράχος έχει κουφώματα και κρίθηκε από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσει. Γι’ αυτό και επείγει η λήψη μέτρων», καταλήγει ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.