Το μήνυμα ότι σ’  αυτή τη δύσκολη διεθνή και εθνική συγκυρία επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα όσος χρόνος και αν χρειαστεί, έστειλε από την Πάφο ο ο τέως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.

Σήμερα, 45 χρόνια μετά την προδοσία και το έγκλημα ενάντια στην πατρίδα μας,  είπε ο κ. Ομήρου, τα τραγικά αποτελέσματα εξακολουθούν να υπάρχουν και να αποτελούν την καθημερινή δραματική υπόμνηση της εθνικής συμφοράς και να μας υποδεικνύουν το μέγα χρέος για απελευθέρωση της πατρίδας μας. 

Στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε στο μνημόσυνο των ηρώων Λάμπρου και Στέλιου Σιέπη και Χριστόδουλου Κεφαλλονίτη  που τελέστη στον Ιερό Ναό Παναγίας Θεοσκέπαστης στην Κάτω Πάφο από την κοινότητα Κάτω Πάφου – τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο Κάτω Πάφου – την Κοινοτική Αρχή και την  Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Θεοσκέπαστης , χοροστατούντος του Επίσκοπου Χύτρων Λεόντιου, ο κ. Ομήρου ανέφερε  πως στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τα τραγικά γεγονότα του 1974, η Τουρκία όχι μόνο παρέμεινε αδιάλλακτη αλλά με μια σειρά ενέργειες έχει κλιμακώσει την προκλητική της στάση. 

Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων, η ένταση της μεταφοράς εποίκων από την Τουρκία με προφανή στόχο τη δημογραφική αλλοίωση των πληθυσμιακών δεδομένων της Κύπρου δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τους τελικούς στόχους της Τουρκίας, συμπλήρωσε. 

Πρόσφατα μάλιστα συνέχισε, και με τη θαλάσσια εισβολή στην ΑΟΖ της  Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζοντας κατάφωρα τη διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως δεν  πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες και πως σταθερός και μόνιμος στόχος της Τουρκίας είναι η νομιμοποίηση της κατοχής, η οριστική διχοτόμηση και η δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατικών οντοτήτων.

Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα,  και τη συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας και της Τ/Κ ηγεσίας, δεν μπορεί στη βάση ρεαλιστικής εκτίμησης να διατυπωθεί οποιαδήποτε αισιοδοξία για λύση είπε , ιδιαίτερα όπως σημείωσε, μετά τη θαλάσσια εισβολή στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις απροκάλυπτες απειλές μιας επιδρομικής και αρπακτικής Τουρκίας. 

Αναμένουμε και απαιτούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας είπε, συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα και κυρώσεις που θα υποχρεώνουν την Τουρκία σε συμμόρφωση προς το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. 

Επεσήμανε μάλιστα πως δεν είναι δυνατόν η Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία προς όφελος της Ουκρανίας που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά να παραλείπουν να το πράξουν για την Κύπρο – χώρα μέλος της Ε.Ε. 

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως σ’  αυτή τη δύσκολη διεθνή και εθνική συγκυρία επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα όσος χρόνος και αν χρειαστεί, όσες θυσίες και αν απαιτηθούν για τη διασφάλιση του ειρηνικού και ελεύθερου μέλλοντος της πατρίδας και ολόκληρου του λαού μας.  

Ο  λαός μας δεν θα συνθηκολογήσει, δεν θα καμφθεί και δεν θα γονατίσει.  Θα επιμείνουμε αδιαπραγμάτευτα σε λύση δίκαιη και δημοκρατική, στηριγμένη στις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, συμπλήρωσε.

Μετά το πέρας του μνημοσύνου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων στο πάρκο της Αγίας Μαρίνας.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων διεξήχθη  αγώνας δρόμου που θα καταλήξει μπροστά από το μνημείο ηρώων.

 
Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ