Κάθε τι στην πολιτική και γεωστρατηγική σκακιέρα λαμβάνει διαφορετικό σχήμα και διαστάσεις ανάλογα με την ιστορική συγκυρία που το πλαισιώνει. 
Βιώνουμε την απόλυτη έκφραση του δόγματος των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Ένα τρυπάνι με μισοφέγγαρο βγάζει ρίζες στη θάλασσά μας. Ζητήματα ανάλογης εθνικής στρατηγικής χρήζουν αντιμετώπισης με στρατηγικό σχεδιασμό και πρέπει να αντιμετωπίζονται μεθοδικά, επιστρατεύοντας γνώσεις, ψυχραιμία, πατριωτισμό και πρώτιστα καθαρό μυαλό. Κι ενώ βρισκόμαστε αναφανδόν στη σφαίρα πλήρους επιρροής της Τουρκίας, αυτοί που με άσφαιρα πυρά τους έχουν φέρει την Κύπρο, μια ανάσα από την πλήρη τουρκοποίηση, ερίζουν για το αν βρισκόμαστε ή αν θα καταλήξουμε στις σφαίρες επιρροής των ΗΠΑ ή της Ρωσικής Ομοσπονδίας! Παραγνωρίζοντας προφανώς πως τα όποια σχέδια λύσης που οι ίδιοι επικροτούν στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας μάς κατακυρώνουν.  Έχοντας επιτύχει την ντε φάκτο κατάσταση στην ΑΟΖ μας, η Τουρκία συνδέει έξυπνα τον εναγκαλισμό της με τη Ρωσία, τους S-400 και τα αμερικανικά F-35 με την ενεργειακή σκακιέρα. Γνωρίζει καλά πως είναι πολύ σημαντική για τις ΗΠΑ για να την αφήσουν μόνιμα στη ρωσική αγκαλιά. Όλα είναι ήδη δυστυχώς πολύ καλά μεθοδευμένα. Ο χάρτης του 2016 που επιμελώς έχει τώρα διαρρεύσει δεν είναι μια ζωγραφιά, είναι μέρος ενός τραγικού για εμάς σχεδίου. Σαρκώνει εμφαντικά τα διακηρυγμένα οράματα του Κασουλίδη -που ενστερνίζεται φυσικά και ο Οζερσάι, αφού συνιστούν μυστικές συμφωνίες- για μια θάλασσα… ειρήνης όπου η Τουρκία θα έχει μείζονα οφέλη και η Αμερική μείζονα ηγεμονία. Και για να μην αφήσουν τάχα μου την Τουρκία στη σφαίρα της Ρωσίας θα δώσουν αντάλλαγμα αγωγούς και οικόπεδα, συμπερίληψη στις αποφάσεις, αναστολή των δικών μας ενεργειακών προγραμμάτων, αφού κάποιο τρυπάνι θα χρειασθεί αίφνης μακρόπνοη επισκευή (!). Πώς θα γίνει όμως αυτό για να νομίζουμε εμείς οι ιθαγενείς πως έχουμε νικήσει; Μα με μια ελεγχόμενη κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να φανεί πως οι ΗΠΑ μας βοήθησαν να νικήσουμε ως ειρηνοποιός στην περιοχή! Σε αυτή την πολύ καλά μελετημένη εξίσωση, οι Ρώσοι, έτσι φαίνεται τουλάχιστον, παραμένουν ο άγνωστος «Χ». Μέσα σε αυτό το ελεγχόμενο πλαίσιο εντάσσονται και οι ανέξοδες απαιτήσεις της Τουρκίας από τις ΗΠΑ. Απαιτούν τερματισμό στήριξης προς τους Ελληνοκυπρίους στο θέμα των υδρογονανθράκων. Αξιώνουν τερματισμό των «μονομερών», τάχα μου, ερευνών μας διότι πλήττονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, που έχουν δικαιώματα στη λήψη αποφάσεων προ και μετά τη λύση.  Ζητούν, φυσικά, επανακαθορισμό των ΑΟΖ με τη λύση του Κυπριακού για να κορυφώσουν το θράσος τους προτάσσοντας πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να στηρίξουν τις «δίκαιες τουρκοκυπριακές θέσεις», εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, ενώ ταυτόχρονα απειλούν ανοικτά πως εάν επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, θα προχωρήσει σε νέες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ενώ ούτε κυρώσεις επιβάλλονται, η Τουρκία αλώνει τις θάλασσες της Καρπασίας και ο συνδαιτυμόνας στο δείπνο της ντροπής ανακοινώνει εποικισμό της Αμμοχώστου. 
Ποιος θα μας πάρει στα σοβαρά όταν τα δικαιώματα που οι Τούρκοι απαιτούν, εμείς τους τα έχουμε προ πολλού αναγνωρίσει; Συντονισμένα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ μίλησαν για ξεχωριστά ταμεία και ξεχωριστές ΑΟΖ. Έσυραν την εθνική πολιτική μας στα σοκάκια της κατοχής, τότε που περίσσευαν οι ζιβάνες και τα ικμέκ. Και με τις Αντιγόνες και τους Ιππόλυτους ανέδειξαν την τραγικότητά μας στη Σαλαμίνα και έγραψαν την απόλυτη παράφραση του πολιτισμού. Ανέδειξαν στις αρένες του κόσμου τον Ακιντζί σε συμπρόεδρο και τον Ναμί σε… δικό μας Ευρωπαίο εταίρο. Κι πέρα από κάθε ηθική και λογική, την ώρα που ζητούσαμε τιμωρία του κατακτητή η κεφαλή του τόπου συνέτρωγε μαζί του στον αστερισμό της επιστροφής Μαρωνιτών υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση!
Η Μεσόγειος φλέγεται στο τουρκικό καμίνι και οι «φίλοι» μας, εκείνοι στους οποίους περιφέραμε τον κάθε Ακιντζί και τον κάθε Ναμί τώρα μας προσφέρουν ως ελάχιστη δροσιά το πάγωμα ήδη…παγωμένων ενταξιακών κεφαλαίων. Και μας κλείνουν το στόμα με «εισηγήσεις» για κάποια «μέτρα» που ήδη σκοντάφτουν σε συμφέροντα και διαπλοκές άλλων αλλά και στη δική μας ανεπάρκεια.  Ας μας καλέσει για μια έστω φορά προδραστικά η Κυβέρνηση να καταθέσουμε θέσεις και να χαράξουμε στρατηγική, να δούμε αν μπορούμε να γυρίσουμε το παιγνίδι υπέρ μας. Δεν χωρούν εμμονές ούτε ιδεολογικές αγκυλώσεις, αλλά ούτε και ξιππάσματα γιατί μας υπολογίζουν δήθεν οι Αμερικανοί. Βρισκόμαστε στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας και αυτό το διαιωνίζουν τα σχέδια λύσης που μας έφεραν το 2004 και που έστησαν στην Ελβετία. Στη σφαίρα επιρροής των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας πότε επιτέλους θα μας βάλουν; 

*Μέλος Π.Γ. Κ.Σ. ΕΔΕΚ